top of page
Kakuk Sarolta.jpg
Kakuk Sarolta

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, gyógypedagógus, szomatopedagógus, mozgásterapeuta

Saroltának több éves tapasztalata van a korai fejlesztés- és tanácsadás területén, kis kliensei 0-3 évesek, szenzoros fejlődés eltéréseivel, illetve különböző atipikus fejlődéssel küzdenek például a beszéd vagy az aktivitás-figyelem területén.

 

A 3 év alatti korosztály számára Sarolta fejlesztést nyújt a következő területeken:

 

1. Korai mozgásfejlesztés 0-2,5 éves korig:  nagy-és finommozgások kialakítása, az eltérések korrekciója. A fejlesztési módszerében figyelembe veszi a gyermek viselkedését, egyéni fejlődését és aktív szereplőként tekint a csecsemőre, aki alakítója is a folyamatnak. Mindezt az önindította mozgások támogatásával, és ha szükséges facilitálással éri el. A szomatopedagógia, a fizikoterápia és a modern csecsemőkutatás tapasztalatait integrálva úgy tekintek a mozgásfejlődésre, mint egy interaktív helyzetre, amelyben a csecsemő a szülővel együtt a folyamat kompetens résztvevője és alakítója. Azoknak a családoknak ajánlja, ahol a mozgás már a korai időszaktól kezdve nehézségeket mutat, késik, vagy gyorsan követik egymást a mozgásfázisok. Alkati-és egyéb izomhipotónia esetén, izomtónus-eloszlási zavaroknál, Down-szindróma esetén, koraszülötteknél, de akkor is ha a szülő egyszerűen úgy érzi, hogy ,,valami nem stimmel" és aggódik.

 

2. Evési nehézségek:  3 hónapos kortól- 3,5 éves korig: Az érdeklődő szülők az evésterápiáról tájékozódhatnak Saroltától. Sarolta egyik legfontosabb elve, hogy nem kínál kész receptet és instant megoldásokat, mert minden evési nehézség-és zavar egyedi. Az evés-problémák kezelése szülő-gyermek konzultáció módszerével történik, amelyben a szülővel közösen találják meg az okokat és a megoldásokat.. Abban az esetben, ha felmerül az organikus háttér, akár a mozgáskivitelezés nehézségei, akár idegrendszeri problémák, vagy éretlenség, esetleg szenzoros szabályozási zavar formájában, a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció módszerét Sarolta  gyógypedagógiai, vagy más fizikoterápiás tudásával és technikákkal egészíti ki.

 

3. Egyéni, vagy kiscsoportos tanácsadás formájában Sarolta segítséget nyújt a 3 év alatti gyermekek szüleinek: ,,Mit játszunk a gyerekkel?" ,,Mit meséljek?" ,,Nem működik együtt, mit tehetek?"

 

A korai mozgásfejlesztést Sarolta online tanácsadás formájában is vállalja. Ebben kiváló tapasztalatot szerzett az elmúlt időszakban a vírushelyzetben.

Vámosi Edit: TeamMember
bottom of page