top of page

MentaLife a Gyereklélek magazinban

Év végéhez közeledve mi mást tehetnénk, mint összegzünk. Hol járunk? Mit értünk el? Merre tartunk? Az év vége mellett a Gyereklélek magazinban való megjelenésünk is nagyszerű alkalommal szolgált arra, hogy átgondoljuk és összegezzük mind magunk mind a hozzánk járó családok számára, hogy miért is alakultunk és milyen értékek mentén dolgozunk. Kíváncsi vagy a történetünkre és a missziónkra? Akkor olvass tovább!

Íme a cikk a MentaLife-ról a Gyereklélek magazinban:

Hogyan épül fel a MentaLife Központ?

Két alapító tagunk van Rédei Zsuzsanna, pedagógiai szakpszichológus és Szabó Katalin, tanácsadó szakpszichológus.

2005-ben diplomáztunk a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán, klinikai- és interperszonális képzés keretében. Mentoraink és szakmai mintáink Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Császár-Nagy Noémi voltak, akik egy gyakorlatorientált képzést nyújtottak nekünk és megtanították, hogy ezt a szakmát csak nagy szakmai alázattal lehet és kell művelni. Sokat köszönhetünk nekik, hogy az ő szárnyaik alatt képződtünk. Zsuzsa már az egyetem alatt elkezdte a munkát, így közel 12 éven keresztül dolgozott óvoda- és iskolapszichológusként, a Kőbányai Nevelési Tanácsadó keretein belül, ahol 3 évig vezetőhelyettes is volt. Aztán megszületett második gyermeke is, az intézményi pszichológusok kikerültek a Nevelési Tanácsadók szerkezetéből, így Budapest XVII. kerületében 2 iskolában folytatta munkáját. Aztán az élet közbeszólt, gyermeke tartós beteg lett, váltania kellett. Iskolapszichológusként nem tudta összeegyeztetni a hatalmas pszichológiai igényt a rendeletben előírt kevés iskolai óraszámokkal. Gyermeke betegsége már csak hab volt a tortán. Egyedül dolgozott intézményeiben, akik nagy igényt tartottak szakmai munkájára. De azt látni kell, a pszichológia egy interdiszciplináris tudomány, vagyis sok szakmával kapcsolódik össze. Gyermekek tekintetében a pedagógusokkal, logopédusokkal, gyógypedagógusokkal szorosan együtt kell dolgozni, és sok esetben csak akkor érhetünk el látványos eredményeket, ha komplex ellátást tudunk biztosítani. Na ez az, amit egyedül egy óvodában vagy iskolában nagyon nehezen lehet kivitelezni. Jobban mondva lehet, de sokkal nagyobb óraszámban, mint amit a törvény előír. A mostani helyzetben egy oktatási-, nevelési intézményben semmi másra nincs lehetőség, csak tűzoltásra. A megelőzést, prevenciót az intézményi munka csak „nyomokban tartalmaz”. Ezek összessége vezetett ahhoz, hogy úgy döntött, ezt ő máshogyan képzeli el. A nevelési tanácsadók hajdani működésében megtapasztalta, szakemberek együttes munkájával valós segítséget kaphatnak a gyermekek, szülők, családok.

Manapság viszont ezek az intézmények olyannyira túlterheltek, hogy bekerülni már majd hogy nem csak „kihalásos” úton lehet. Ráadásul annyira megemelkedett a vizsgálatok száma, hogy a hatékony ellátásra már ott is alig maradt kapacitás. Ezért ha lehet így mondani, álmodott egy nagyot és keresni kezdett egy olyan ingatlant a kerületben, ami alkalmas arra, hogy szakemberek összekapcsolódhassanak és magánúton magas szakmai ellátást tudjanak nyújtani a hozzájuk érkezőknek.

Ebben barátja, szakmai partnere és üzlettársa, Szabó Katalin azonnal mellé szegődött. Érezte, hogy ennek ő is részesévé szeretne válni. Ugyan az élet őt az Amerikai Egyesült Államokba szólította, ahol a doktori képzését végzi, de szerencsére a távolság nem volt akadály az együttműködésben. Sőt. Hatalmas szakmai lökés a Központnak, hogy Katin keresztül a pszichológia egyik fellegvárából, Kaliforniából még frissen és ropogósan érkeznek az aktuális kutatási eredmények, módszertanok, irányvonalak. Ebből a kollégák és a kliensek is azonnal profitálnak.

A MentaLife Központ nagyobb lett, mint ahogy azt először tervezték, de szerencsére a nyitás óta úgy tűnik, az igény nagy, így ma már időnként helyhiánnyal is küszködnek. A Központban 7 terápiás szoba és egy tornaterem kapott helyet. A felszerelések, berendezések nagy szakmai alapossággal kerültek beszerzésre és nagyon fontos, hogy az ide jövő gyermek- vagy felnőtt kliensek vizsgálatához és terápiájához komoly és szakmailag valid diagnosztikus tesztek, eszközök állnak rendelkezésre. Sajnos látni kell, hogy mind a pszichológusok, mind a fejlesztőpedagógusok, logopédusok, gyógypedagógusok magánrendelésein belül elszaporodott a szlenges kifejezéssel élve: sufni-tuning. Ez annyit jelent, hogy bejelentés és szakmai kontrol nélkül egy kis költségvetésű szobácskában dolgoznak. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek kiváló szakemberek, de azt tudni és látni kell, hogy ők nem fognak befektetni több százezres vizsgálati eszközökbe, nem dolgoznak olyan felszerelésekkel, amik főleg egy gyermek ellátásában szinte nélkülözhetetlenek és a GDPR kompatibilitásról már ne is beszéljünk….

Nálunk az ellátás 3 nagy csoportra bontható:

1. Gyermekpszichológusok – jelenleg 6 szakember

2. Gyógypedagógusok (logopédus, mozgásterapeuta, fejlesztőpedagógus) – jelenleg 7 szakember

3. Felnőtt pszichológus – jelenleg 6 szakember

Ezek a szakemberek szoros szakmai teamben dolgoznak, havonta tartunk megbeszéléseket, ahol a szakmai ötletek gyakorlati formát kaphatnak és egy-egy kliens kapcsán akár 2-3 szakember is közösen dolgozik azon, hogy a leghatékonyabb ellátásban részesülhessen. Talán ezt tartjuk a MentaLife központ igazi szakmai eszenciájának. Mai magyar ellátási modell, ha magánúton szeretnénk szakmai segítséget kapni magunk vagy gyermekünk számára, hogy egy adott szakemberhez elmegyünk. Vannak olyan nagyobb ellátó helyek, ahol több szakember dolgozik együtt, de ők egy azon szakmán belül. Pl.: csak pszichológiai magánrendelő vagy csak mozgásfejlesztő központ. Az, hogy a társszakmák egy helyen találhatóak, talán ha nem is egyedülálló, de ritka kivételnek számít a magyarországi magánrendelésben. Területek, amikben ellátást biztosítunk: - Felnőtt- és gyermek pszichológia (egyéni- és csoportos foglalkozások) - Pár- és családterápia - Mozgásfejlesztés - Tanulási zavarok - Logopédia - Korai fejlesztés - Autizmus specifikus fejlesztés - Coaching - Szervezetfejlesztés Amire büszkék vagyunk az egyéni ellátásainkon kívül; kronológiai sorrendben visszafelé haladva az időben: Legfrissebb büszkeségünk a MentaLife tábor gyermekek számára, ahol együtt táboroznak ADHD-s, autista, illetve egyéb kisebb-nagyobb nehézséggel küzdő vagy problémamentes gyermekek is. Kiemelendő, hogy nem megőrzésről, hanem napi három intenzív fejlesztésről, foglalkozásokról beszélünk, amit kaptak a gyerekek a táborokban és mind a résztvevők, mind a szakemberek megtapasztalhatták, hogy egy nagy létszámú segítő csapattal milyen hatalmas eredményekre képes az integráció. Csoportjaink: ADHD-s gyermekek számára viselkedéstréning Pszichodráma csoportok Szociális kompetenciákat fejlesztő csoport Tervezzük: Felnőtt pszichodráma és felnőtt önismereti csoport indítását. Egy teljesen új szakmai kezdeményezés: Válásban érintett szülők és gyermekek számára összeállított pszichoedukatív csoport, amiről egy következő bejegyzésben írunk bővebben.

bottom of page